Kiterjesztett valóságra és vezeték nélküli jeladóra épülő információs rendszer

Projekt adatok

Kedvezményezett
IMSInvent Kft.


Szerződött támogatás összege
48 797 010 Ft


Támogatás mértéke
60,17 %


Projekt tervezett befejezési dátuma
2019.12.31.


Projekt azonosító száma
VEKOP-2.1.7-15-2016-00622​​​


Projekt leírás

A múzeumok hagyományosan a kultúra és történelem értékeit megtestesítő tárgyak bemutatásával járulnak hozzá a közös tudáskincs konzerválásához és megőrzéséhez. Ennek eszközrendszere a tudás átadás, amelynek formáit egyre inkább közelíteni érdemes a modern, információs társadalomban megszokott módszerekhez. A mobilitás és a multimedia tartalmakat elérhetővé tevő technológiák új generációjának segítségével a jövőben a hagyományos gyűjteményes múzeumi tevékenységet sikerrel lehet közvetlenül összekapcsolni az ismeretterjesztés és információ megosztás korábban elkülönülő rendszereivel. A korszerű kiterjesztett valóság technológiák segítségével adott tárgyakhoz összetett virtuális információk kapcsolhatók, míg a pozícionálás segítségével a felhasználók számára a hagyományos múzemui tereket tudjuk egy virtuális layerben is értelmezni. A tervezett fejlesztés alap célja egy olyan technológiai eszközrendszer biztosítása, amelynek segítségével a múzeumi terekhez hatékonyan és felhasználó barát módon alakítható ki egy párhuzamos virtuális tér, amelyben a gyűjteményekhez korlátlanul kapcsolható két és három dimenziós multimedia információ.

A projekt keretein belül egy olyan információ szolgáltató rendszert szeretnénk megvalósítani, ami egyrészt vezeték nélküli rádiófrekvenciás jeladók (Bluetooth LE), másrészt optikai képfeldolgozás és úgynevezett síkmarkerek segítségével valósít meg hely és kontextus függő tartalom és információ szolgáltatást. A rendszer célja, hogy egy alacsony telepítési költségekkel megvalósítható, de a legmodernebb AR (Augmented Reality – Kiterjesztett Valóság) technológiát, fejlett képelemző algoritmusokat és vezeték nélküli rádiófrekvenciás azonosítást használó információs, ismeretterjesztő megoldást valósítson meg, ami könnyen személyre szabható és a telepített rendszer üzemeltetéséhez, tartalommal történő feltöltéséhez elég a felhasználói szintű informatikai ismeret.

A kifejlesztésre kerülő rendszer egy mobiltelefonra (IOS, Android) telepíthető alkalmazáson keresztül, látványos felhasználói interfész segítségével információt jelenít meg az adott kiállítás különböző elemeivel kapcsolatban. Az információt triggerelheti az adott teremben, vagy szekcióban elhelyezett BT jeladó, ami egy, a helyszínnel, célobjektummal kapcsolatos, alapjában véve statikus tartalmat (kép, szöveg) jelenít meg az alkalmazáson belül. A másik lehetőség a sík vagy térbeli markerek alkalmazása, amik olyan 2 vagy 3 dimenziós objektumok (ábrák) amiket előzőleg megtanítva az alkalmazásnak, a markerrel jelölt objektumra a telefon kamerájának a segítségével háttérinformációkat, plusz grafikus tartalmat, összetett 3D modelleket jeleníthetünk meg, ami illeszkedik a valós tér és a célobjektum tájolásához.

A projekt célja a hagyományos múzeumi tárlatok modernizálása, a kiállítások még érdekesebbé tétele és ezáltal a múzeumok népszerűségének növelése a technikai újdonságokra fogékony látogatók körében.Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását.